Samstag, 10. Februar 2018

Alketa Maksuti Beqari: BËHU NJË ME DIELLIN

Alketa Maksuti Beqari

BËHU NJË ME DIELLIN

Grise, coptoje dhimbjen që humbja të shkakton, 
çirre, grryeje mos e lejo veten që prej dhimbjes 
të përulesh, por dashuro, dashuro rrezen e diellit 
që mëngjesin puth, dashuro të kaltrën e qiellit nga 
lagështia krijuar, dashuro ajrin e ftohtë që të rreh fytyrën, 
dashuro por dhimbjes kurrë mos lejo t'i dorzohesh,
dëgjo tingujt e muzikës së natyrës dalë nga deti i stuhishëm, 
dëgjo stinët me nota shtaté krijuar që falin magjinë,
aman bëje për veten, thirr, thirr e ngrite zërin e lartë
mbyt gjithçka që shpirtin ta mundon, se meriton dashurinë,
e meriton dashurinë se është e vetmja triumfuese mbi njeriun
më e mrekullueshmja ndjenjë, lere veten në lirinë tënde, mos
u turpëro, poho se ti di të dashurosh bukur, di të falësh
me aq delikatesë ndjenjat e tua, por prandaj ke lindur grua,
jo të ulësh kokën, turpi mos të të mbuloj, je ti pikërisht ti
që lulëzon dhe çel aq bukur, madhështisht dashurinë, 
falju dashurisë, falju pa asnjë paragjykim, bjerë në krahët e saj,
aman trishtimin hidhe tutje, dhimbjen mos e bëj bashkudhëtar,
Oh, jo, jo ty nuk të shkon hija as e trishtimit, as e dëshpërimit,
se nuk linde për të mjeruar shpirtin, linde për ti dhën dritë planetit, 
ngritu, triumfo, munde dhimbjen - trishtimin, bëhu një me diellin
mbaje kokën lartë, merr frymë lirshëm, buzqesh, këndo!

Dienstag, 6. Februar 2018

Alketa Maksuti Beqari: NGRIHUNI POET

Alketa Maksuti Beqari

NGRIHUNI POET

Ngrihuni poet në keni trimëri
Mjaft u ankuat në vargje
E qatë, e lagët fytyrat tuaja
Për Atdheun, Mëmën tuaj.

Nuk latë figura artistike
Pa shkruar e Nënës 
dashuri idilike kushtuar.

Ngrihuni poet në keni forcë
Veç vargu i shkruar ka mbetur.
Në jeni shqiptarë si historia
tregon, dilni në ballë.

Nga skutat shtëpi aty ku rrini
Dhe asaj pak drite që u bie
Në dritare i gëzoheni, çfarë
Mund të prisni, sado revoltoheni.

Nëse doni Shqiprinë Natyrale
Sa thoni, sa vargjet tuaja të shkruara
Mijra vite drite kalojnë, ju mbetët
Të çapitur brenda dhome, në pak
Metra katëror, a nuk ju merret fryma.

E zalisët shpirtin me ankime
Sa e keni kapluar me dashuri
A thua Shqipëria- Nënë, mjaftohet
Nga shkrimet që i thurrni ju.

Ngrehuni poet, në keni fuqi
Mblidhuni, bashkohuni, veten
Kapërceni, në mundshi të mundni
Zilinë ndaj njëri - tjetrit, kush ka
Marr çmime më shumë, e fletë
Lëvdate, copa letre, për Nënën
Mendoni, e keni coptuar ende.

Ngrihuni poet, mjaft qaramanosët
Vargjet, keni shekull e shumë,
Toka, Atdheu i të parëve si e quani
Vepëra kërkon, fakte, jetesë, frymë.

Mjaft iu gëzuat, ç'ka keni shkruar,
Një epitaf mund ta keni mbi pllakë
Por Madhështia do bëhet tuaja
Kur gjithë shqiptarë të jenë bashkë.

Freitag, 2. Februar 2018

Alketa Maksuti Beqari: NE JEMI NUMRA


Alketa Maksuti Beqari

NE JEMI NUMRA

Një numër jemi, asgjë më shumë.
Nga numri identifikohemi,
Nga i pari i vendit dhe deri i sapolinduri.
Edhe ti, edhe ti, por edhe ti, si unë,
Numra jemi, asgjë më shumë.
Dikush një numër i thjeshtë, dikush numër i përbërë,
Dikush thjeshtohet, dikush shumëzohet,
Dikush shtohet e dikush zbritet, dikush zero,
Numra jemi, asgjë më shumë.
Prej numrit më lehtë gjehemi, 
Sado të ikni, të arratiseni, të mosshfaqeni,
Nuk shpëtoni, veten gënjeni,
Numra jemi, asgjë më shumë.
Simbiozë numrin tuaj e keni,
Ushqehet me gjakun tuaj, dhe shpirtin ua merr
Edhe nën dhé, apo në qiell të jeni,
Një numër jemi, asgjë më shumë.