Mittwoch, 11. Dezember 2019

Faruk Tasholli: ORA ME AKREPA TË THYER

Faruk Tasholli

ORA ME AKREPA TË THYER

(Në kujtim të miqve të mi, poetëve boemë,
Mirko Gashit, Tahir Deskut dhe Nehat S.
Hoxhes)

Në rrugën poshtë Katedrales së Prishtinës
Artistët e lodhur i ka zënë gjumi
Me ballin e mbështetur në cepa tavolinash

Vëzhguesit policorë kot e bjerrën ditën
Duke dëgjuar tingëllimën e fjalëve të largëta
Për Pjetër Bogdanin a për zogjtë e Stimfalisë

Kafenetë janë varrosur e kujtimet krejt zbehur
E letrat e zhubravitura në qiellin plot ëndrra
Fluturojnë si zogj të trazuar
Me shpirtin e derdhur fjalëve pa rend

Hajde ta çojmë nga një për fundin e gëzuar
Të tjerët ikën me disiplinë pedante
Teksa lanë anash patrulluat e lodhura
Që presin gatitu të vjellin zjarr prej tytash

U bë vonë e ndër qepalla gravohet
Ora me akrepa të thyer

Është kohë pushtimi apo fillimi i rënies
Së atyre që erdhën me helmeta të rënda
Për ta shkelur qelqin e këngës së boemëve

Jashtë po bie borë e rrugët janë zbrazët
Ngricat e harresës tashmë e mbuluan një stinë
Gëzuar se fundi do të jetë i gëzuar
Edhe nëse bulojmë si lulet e dhembjes

Në rrugën poshtë katedrales së Prishtinës
Brenda kopertinave të kujtesës është mbyllur një jetë
Plot zjarmi plot duf plot etje plot angështi
Gëzuar se fundi do të jetë i gëzuar
Së paku jetën ta bëjmë poezi

Dienstag, 10. Dezember 2019

Faruk Tasholli: HUNI DHE MAGARI

Faruk Tasholli

HUNI DHE MAGARI

Veç me mujtë magari
Nji herë me kapë hunin,
Kish m'i shkoq do njerëz
Që ia kanë marrë trunin.

Kish me dalë qytetit
N'çdo hap tu' i taku,
Dykambshat mbrapshtana
Të vyem për hu!

Ani me zgat kryet
Me k'qyr n'parlament,
Prej poterës, gazit -
I kishin dalë mentë!

Ish ndalë m'u ankue
N'derë të Qeverisë:
Pse na përgojoni
Si soj t'magarisë!

Vërtet na magarët
Bërtasim tuj pallë,
Por mirë e dimë rendin
Kur duhet m'u ndalë.

Ndërsa ju or shokë
Mbytni pëllitjet tona,
Tek e çoni zanin
Nëpër mikrofona!

Ne gjithë nëpër shekuj
Besnikërisht kem` pallë,
Po pse ju o njerëz
Ndërroni fytyrë e fjalë?!

Ah, me pasë magari
Veç nji herë nji hu!
Kush ia mori veset
Krejt e kish shkoklu!

Montag, 9. Dezember 2019

Rakela Zoga: NGA LARG

Rakela Zoga

Nga larg! 
(Për të dielen gri)

Mos më vrit prej largësisë.
Prej së largu, pikojne mallet.
Thyeje heshtjen..
Copëza ndjenjash hidhi larg..
Ti pres dimrit të ftohtë.
Mos mbetem pa shpirt..

Dy poezi nga Arif Bozaxhi

Arif Bozaxhi

Guximi

Natën nuk kam,
Guxim të vdes!

E ditën,
Duke dëgjuar simfoninë e diellit,
Harroj vdekjen!Shpërthimi

Prej asaj nate
Kur buzët e tua
U bënë
Prush n'gjoksinq tim..

digjem

Haxhi Muhaxheri: GRUA...

Haxhi Muhaxheri - Portret nga piktori  Luan Jakupi

GRUA...

Grua është Ajo
që të puth sytë çdo mëngjes
dhe me buzqeshje të pranvertë
ta sjell kafen në shtrat

Po Grua është edhe Ajo
që frymën ta ndal
dhe përditë të qon buzë varri
por me vdekë nuk t'len

Oh Grua është Ajo bre
që natë për natë ta hap qiellin
e t'ban me e pa edhe Zotin

Për besë
Grua është veç Ajo 
e lumja grua
që emrin tënd e mban për hajmali

18.06.2019

Vaid Hyzoti: ZHDUKENI ATË VAJZË...

Vaid Hyzoti

ZHDUKENI ATË VAJZË...

Hiqmani nga sytë, s'mund ta shoh çdo ditë,
Vriteni, zhdukeni, treteni në humnera.
Në rrugë nuk do ketë më aq shumë trafik
Dhe do t'u vijë vlera
Dhe vajzave të tjera.

Në një majëmali të thatë , të lidhur ta çoni,
Të korbërojë e vetme, e shkretë!
Veç druhem se dhe mali do ujëzohet,
Do behët park këngësh,
Plot zogj dhe i blertë.

E lini të vetme në Sahara të thahet nga etja...
Mundet me kostum Armani të vishen beduinët.
Shkretëtira do kthehet në një kopsht Edeni,
Më shumë se Dubai,
Do sulmohet nga turistët.


Plaseni në një ishull të vetmuar,në zonë ciklonesh
Atje ku asnjëherë nuk di të prajë era!
Po kam frikë se do të krijohet një tjetër Bermudë për anijet
Ajo do kthehet sirenë dhe plot me dëshirë
Marinarët do të kërkojnë të bëhen derra!

Paguani një terrorist, një sadist me brirë, ta vrasë
Dhe ai do t'ia kthejë vetes dhe kjo është prapë një fitore e paktë...
Ajo prapë do shpëtojë...
Oh, më mirë e keni më të lehtë
Gjejeni dikë që mua të më vrasë!

Dhe mos shprehni hidhërim për mua, hidhmëni ku të mundni
Dhe hapni fjalë se qe çmendur, nuk dihet ku ka humbur!
Dhe shkoni bekojini prindërit e saj
Që sollën në jetë
Një krijesë kaq të bukur!

Samstag, 7. Dezember 2019

Avdush Canaj: QYTETI IM

Avdush Canaj

QYTETI IM

Si lule tulipani
Qyteti im, Gjilani

Me djem si yje
E vajza këmishë jargavani
Qyteti im, Gjilani

Rritet si fëmijët
Ylberizohet përditë

Me dashuri sa oqeani
Gjilani im, Gjilani

Kur nata vjen
Me hënën shkëlqen
Ëndrra më sjell me tren
Nëpër fushë e det
Më i bukuri në planet.

Këtu ndodh magjia
Ylberi del edhe n`dimër
S`e palla për borën
Kurrë s`ia lëshoj dorën.