Dienstag, 26. März 2019

Vargje satirike nga Sadik Përvetica

Sadik Përvetica

Eni ta luajmë lojën e shtetit
E t’ia mbushim xhepat vetit
Thanë kalorësit e shtetit

* * *
Për tenderët nën tavolina
Grabitçarë e zhvatës të Atdheut
Pshurren në tlina

* * *
Trimat shkuan te vorret 
E shtetin mbet ta ndreqin
Krimbat dhe Gaforret

* * *
Qajnë të vdekurit për të gjallët
Tek shohin pangopësi e tmerr
Nga ata që blejnë vota për në ferr

* * *
Mes mishit e ashtit shqiptar
Bëri kërdi
Gangrena

* * *
Të ndarë e të përçarë
Nga Gjarpri
Me shumë KRENA

* * *
Varret e dëshmorëve
Vjellin vner
Nga korrupcioni

* * *
Veteranët e luftës
Me shpresa të thyera e 
Me gjymtyrë të këputura

* * *
Invalidë të luftës të harruar 
Dëshmorë e heronj kombëtarë:
Heronjtë e partive

* * *
Heronj e tradhtarë
Një lëmsh i madh në mjegull
Për popullin mbarë

* * *
E nënat shqiptare vajtojnë
Për të zhdukurit
Që ende s’ua dinë as varret!

* * *
Munafiku na fiku
Tha Faiku
Dhe iku

* * *
Rrugë dhe institucione
Xhami e kisha
Mbushur me grajzi e bisha

* * *
Në Kuvendin Këngëtar
Nga shumë e nga pak
Shkelën të huaj dhe – halabakë

* * *
U mbulua Toka
Nga ujqër, arinj e derra
Arat e bukës me therra

* * *
Kryeneçësia individuale
Na i përziente zorrët
Trurin na e qitte fare
* * *
Xhurulldi me këta tendera
Nën rrogoz
Digjet heshtaku

* * *
Në kuvend vend e pa vend
Marrin turr flasin pa rend
Vajton varfanjaku

* * *
Deputetët tanë or tungjatjeta
Nxherrin ligje 
Për rroga të majme e pensione t’veta!

* * *
Derisa me 70% të papunë
Ata atje lart
Morën rroga të 13-ta!!!

* * *
Thuase buxheti kombëtar
U bëka
Veç për deputetë e qeveritarë!!!

* * *
Qan qielli dheu Atdheu
Nga pafytyrësia
Merr erë kuzhina dhe Çatia

* * *
A ka kund ndonjë shtet
Ku ata që akuzohen … 
Zgjidhen deputetë ?!!!

* * *
Mençuria e çmenduria
Shtyhen keq 
Nga pasuria e lakmia

* * *
Kur vendorë e ndërskombcëtarë
Tregojnë hoka
Pushteti udhëhiqet nga nëntoka

* * *
E kur qeveritarë e deputetë
Rrjedhin nga truri
Shteti udhëhiqet nga stupci e huri

* * *
Diku nëpër gypa kanalizimesh
Djersa e popullit
Rrjedh e zhduket

* * *
Derisa varfanjakë miliona
Si milingona
Në rrugë NUK DUKEN

* * *
Krimi e krimbi – simbiozë
Krijojnë – si dozë
Lidhjet farefisnore

* * *
Me lugën në kos
E me bythën sos
Poltronët nuk flasin por pordhnin 

* * *
(E harrojnë të shkretët
Se edhe ata duhet të vdesin
Jo të ngordhin)

* * *
Në një shtet kadet
Peshkaqenë llaskucë
Bëhen deputetë

* * *
Pret populli Kosovës 
E drejtësi e ligje
Në bisht të sorrës
* * *
Ata që shkelën në pushtet
S’çanë kokën fare
Për popull as për shtet
* * *
Ne pshurrshtetarët jemi mirë
E sa për varfanjakët
Në p. të samës

* * *
Dëshmorët e kombit
Treten në harresë
Tiranët u bien me fshesë

* * *
Akademikë e shkrimtarë
Mblidhen në një konferencë
Votojnë: për indiferencë !!!

* * *
Sheh rrushi rrushin
E kalbet molla
Nën pjergull

* * *
Kur deputetë popullorë
Merrnin rroga të majme
E shesin mjegull

* * *
Vlerën e shkel antivlera
Kur njeriut të pangopshëm
I vjen vera kah dera

* * *
Hesht Toka dhe Qielli
Anipse pësaj pune
Ka kohë që i vjen era

* * *
Njerëz të devotshëm
Të çuditur të habitur
Vetëm rrinë përlotshëm

* * *
Kur shohin se si u del prore
Shteti Toka e Atdheu
Kaq lehtësisht - dore

* * *
Për të hyrë në Librin e Ginisit
Me anë të rrenve
Mes nesh luhet Loja e Qenve

* * *
Me bukë nëpër kontejnerë
Jeton edhe vitet e pasluftës
Varfanjaku i mjerë 

* * *
Mbi kurmin e shtetit
Prapë korba të zi
Korbat kombëtarë !!!

* * *
Zvarriten ende zvarr
Nëpër dhera të huaja
Eshtrat që duhet të ishin - LAPIDARË

* * *
Krerë e liderë shtyhen
Keq për parti
E për pushtet

* * *
E ne kur do të kemi shtet
Shtet me dinjitet
Pyet populli i shkretë

* * *
Për tenderët nën tavolina
Grabitçarë të Atdheut
Ende pshurren në tlina

Donnerstag, 21. März 2019

Katër poezi nga Haxhi Muhaxheri

Haxhi Muhaxheri

E MAGJISHMJA POEZI

Dritën ia vodha diellit 
Hënës bukurinë

Fillikat i vetëm 
Vrapova planeteve
E luftë ju shpalla Perëndive

Për vrimë të gjilpërës
E kalova detin

Linda e vdiqa 
Disa herë për Ty

Po prapë e virgjër mbete
E loze me mua
Si me një fëmijë

Ti e dashura ime 
E magjishmja poezi

21. 03. 2015KUR MË RRËMBEN FJALA

Kur më rëmben fjala
Më vërshojnë gëzimet
Sikur të gjitha të dashurat
Ti kisha pranë

Kur fjala më çalon
Dehem e bëhëm tapë
Si ta kisha pirë
Verën e gjithë botës

Kur më buzëqesh fjala
Diellëzohem lartësohem
Si t'i kisha përmbysur
Të gjitha perandoritë

1996POETI

Fle me të gjitha të dashurat
dhe zgjohet bashkë me diellin

Udhës së Qumshtit loz valle me yjet

Për vrimë të gjilpërës e kalon detin
në kërkim të fjalës së pathënë

Një këngë e re po vjen

2012UNË DHE KËNGA

Do të varrosemi
kur të na lindin të vdekurit
për të lindur
kur të vdekurit të na varrosin

1995